Bílkoviny si tělo nedokáže vytvořit z ostatních živin, proto je musí pravidelně přijímat potravou (tuky se mohou v těle tvořit ze sacharidů i bílkovin, a sacharidy si tělo může vytvořit z bílkovin). Bílkoviny přijaté potravou se v těle rozkládají v trávicím ústrojí a dále v játrech na nejmenší jednotky (aminokyseliny), z nichž si opět tělo skládá vlastní bílkoviny podle potřeby (na obnovu a růst svalové tkáně, vlasů, nehtů aj.). Přirozeně se jich v potravě vyskytuje celkem 20 druhů. Naše tělo potřebuje všechny. Umí je rozložit a seskládat z nich bílkovinné struktury, jaké zrovna potřebuje. Využívá je jako stavební kameny téměř všech buněk od důležitých orgánů přes hemoglobin v krvi až po kůži nebo vlasy.

Základním a přirozeným zdrojem bílkovin je obyčejné jídlo. Nejlepším zdrojem plnohodnotných bílkovin je pro svou komplexnost maso. Při pravidelném příjmu masa je zajištěno, že vám nebude chybět žádná z aminokyselin, jenom je si třeba, z pohledu diety, dávat pozor na tuky. Rostlinné zdroje jsou na tom sice lépe s tuky, ale hůř s komplexnosti aminokyselin a se stravitelnosti. Mnoho oblíbených rostlinných zdrojů nedokáže lidský zažívací trakt dostatečně efektivně využit. Například na baličku se sojovým masem je uvedeno sice docela dost proteinů, ale většinu z nich nestrávíte. Dalším nevýhodou je, že rostlinná strava vám nezajisti příjem všech aminokyselin, a bude-li vašemu tělu chybět i jen jediná aminokyselina, růst (případně regenerace) se zastaví. Dalším známým zdrojem jsou vejce a mléko. Vejce jsou velmi oblíbená - pozor jenom na cholesterol obsažený ve žloutku. Mléko zase někdo nestráví - záleží jak je citlivý na laktózu, někdo mléko může bez problému a někdo má na laktózu rovnou alergii. Mléčné výrobky (jogurty, sýry…) jsou dalším vynikajícím zdrojem mléčných proteinů, v této formě jsou pro člověka lépe stravitelné a dokonce pomáhají zlepšovat zažíváni.

Takto si tělo dokáže poskládat jen 11 z 20 nezbytných aminokyselin. 9 zbylých, tzv. esenciálních, mu musíme dodat v jídle.

Nejpoužívanějšími zdroji pro výrobu proteinů jsou syrovátka, kasein, mléko, vejce, maso a sója. Dnes se pro výrobu používají hlavně syrovátka, hovězí odřezky, kasein a sója.

Pokud vás finance omezují nebo nemáte v plánu hned na začátek utratit velké peníze za protein rozhodně vybírejte ty proteiny, které lze užívat v jakoukoliv denní dobu a nabízí středně rychlé uvolňování bílkovin. Tělo tak bude zásobováno průběžně a bude mít proteinů dostatek. Proteinové suplementy v této fázi by rozhodně měli nést označení WPC (Whey Protein Concentrate = Syrovátkový proteinový koncentrát). Při výběru tohoto rozhodně dále doporučujeme vybírat protein označený jako CFM (či obsahující alespoň částečně WPI). CFM proteiny jsou vyráběné metodou mikro a ultra filtrace a patří mezi velmi dobře využitelné formy proteinů. Pokud ovšem preferujete co nejnižší cenu vybírejte i proteiny vyráběné levnější metodou ultrafiltrace ty ale mají v těle méně využitelnosti. V případě, že je pro vás cena menší prioritou vůči kvalitě proteinů rozhodně zvolte proteiny s co nejdelším uvolňováním a tedy i noční proteiny označované časo jako Night Protein (noční protein) či Long Protein (protein s prodlouženým účinkem). Tyto proteiny zajistí kvalitní přísun bílkovin i v rámci celé noci, takže může vaše tělo během regenerace využívat tuto zásobu bílkovin.

Zdroj: vlastní, foto: Pinterest.com