Vždy mě překvapí, když vidím, jak málo lidí jí a pije před výkonem a během něho. Stejně jako do auta nejdříve nalijete benzín a teprve pak vyjedete, musíme organismu před výkonem dodat energii. Tělu před tréninkem dodá jídlo. Konzumace jídla před výkonem plní hlavní funkce:

1) Pomáhá při prevenci hypoglykemie a zmírňuje její příznaky, které negativně ovlivňují výkon (závratě, nadměrnou únavu, zhoršené vidění, nerozhodnost)

2) Pomáhá zklidnit žaludek, vstřebat část žaludečních šťáv a zahnat hlad.

3) Dodává svalům energii, a to jak sacharidy, které sníte s dostatečným předstihem tak, aby se mohly uložit ve formě glykogenu, tak i sacharidy přijatými do jedné hodiny před výkonem, které se dostanou do krve a zásobují energií mozek.

4) Zklidňuje mysl vědomím, že tělo je dobře energeticky zásobeno.

Mnoho lidí přesto úmyslně trénuje s prázdným žaludkem, protože se domnívají, že cvičení s prázdným žaludkem podporuje spalování tuků. To je sice pravda, ale předpokládají, že když spálí více tělesného tuku, více tuku jim ubude. Omyl. Aby došlo k úbytku tuků, je nutné vytvořit energetický deficit za celý den. Zda spalujete tuky nebo sacharidy, to je méně důležité. Pravda je, že sníte-li před tréninkem svačinu, budete mít dostatek energie, můžete cvičit intenzivněji a déle, a díky tomu spálíte více energie. Intenzivnější cvičení přispěje k většímu energetickému deficitu. Abyste byli stále ve formě, stačí pravidelně cvičit a přiměřeně se stravovat. Když ale chcete svoji formu zlepšit a vytvarovat postavu, je třeba výrazně přidat v posilovně, upravit jídelníček a uzpůsobit svůj denní režim.

Důležité je dodržovat zásady správné výživy – jíst pravidelně a malé porce, nekonzumovat večer sacharidy, nejíst knedlíky, ale rýži, vyhýbat se tučným potravinám, zbytečně nezatěžovat tělo těžko stravitelnými jídly. Pokud ovšem chcete shodit, musí tělo víc energie vydávat než přijímat. Jestliže máme během dne stálý pocit hladu, jste na dobré cestě. Metabolismus funguje. Aby cvičení mělo viditelný efekt, je třeba cvičit minimálně třikrát týdně. Posilování je dobré na budování svalové hmoty a tvarování postavy. Pro intenzivní spalování tuku je nutné zařadit ještě hodinový kardio trénink minimálně 3 – 4krát týdně. Kombinací, obou metod je kruhový trénink. Taková forma cvičení je současně tvarovací i shazovací.

Pojďte tedy udělat něco pro své zdraví.

Zdroj vlastní, foto: Pinterest.com