Chlamýdie jsou chorobou bakteriálního původu, která se přenáší pohlavním stykem (vaginálním, orálním i análním), kapénkovou infekcí podobně jako chřipka nebo během porodu z matky na dítě. Původcem onemocnění je bakterie Chlamydia trachomatis. Chlamýdiové nákazy patří k nejčastějším pohlavně přenosným infekcím na světě. Až 90% infikovaných žen a na polovinu nakažených mužů o své nákaze nemusí vědět kvůli absenci nebo mírnému projevu symptomů. Neléčené chlamýdie mohou být zdraví nebezpečné. Současné lékařské testy prokazují, že přítomnost chlamýdií (běžná bakteriální infekce, u níž se nemusí projevit žádné klinické projevy) snižuje plodnost až o třetinu a zánět pohlavních orgánů vyvolaný infekcí má na plodnost mužů přímý dopad.

Zákeřnost choroby spočívá především v jejím latentním stádiu, nakažený na sobě několik let nemusí pozorovat žádné příznaky. Sekundárně rozvinutá fáze infekce se projevuje stejnými symptomy jako běžná léčitelná bakteriální napadení pohlavních orgánů (kandidozy, kapavka, trichomonáza) či virové nákazy (chřipka, zápal plic, borelióza).

Výsledek obrázku pro Chlamydia trachomatis 

Rozeznáváme 6 nejrozšířenějších druhů rodu chlamýdie:

  1. Chlamydia trachomatis sérotypu D-K (CTR) - způsobuje záněty urogenitálního traktu mužů i žen, může postihnout i oční spojivku, tzv. konjunktivitidu.
  2. Chlamydia trachomatis typu L1, L2 a L3 - způsobuje pohlavní chorobu zvanou lymphogranuloma venereum, v České republice se nevyskytuje. Může se objevit při importu ze zemí především tropického a subtropického pásu.
  3. Chlamydia trachomatis typu A-C - způsobuje trachom (hluboké infekční onemocnění oka), v České republice se nevyskytuje.
  4. Chlamydia pneumonie (CPN) – způsobuje respirační onemocnění. V současné době se uvažuje o potenciálním uplatnění CPN při vzniku ischemické choroby srdeční, roztroušené skleróze a Alzheimerovy choroby.
  5. Chlamydia psittaci (CPS) - je primárně zvířecí patogen s možností přenosu na člověka.
  6. Chlamydia pecorum (CPC)

Urogenitální chlamýdie usnadňují šíření HIV, protože pacienti s chlamýdiovou infekcí mají větší vnímavost k HIV.

Výsledek obrázku pro Chlamydia pneumoniae

Příznaky chlamydiové infekce

U pohlavní nemoci se inkubační doba pohybuje v rozmezí 1 – 3 týdnů. Prvním příznakem infekce je bolestivý vřed na genitálu. Po několika dnech se objeví horečka doprovázena zimnicí. Zároveň zduří lymfatické uzliny v oblasti třísel. Chlamýdie nepostihují v ženském těle samotné buňky dělohy, ale mohou se usadit v močové trubici nebo konečníku. Infekce se šíří dále, vyvolává záněty čípku a v závěru může způsobit závažné poškození celého pohlavního ústrojí. U již těhotných žen hrozí zvýšené riziko samovolného potratu nebo předčasného porodu. U novorozence se často do dvou týdnů projeví novorozenecká slepota nebo pneumonie. K méně častým příznakům chlamýdie se pak řadí hlenohnisavý výtok a pálení ve vagíně, pálení při močení, častější nutkání na močení, bolesti břicha nebo podbřišku, bolestivý pohlavní styk, silnější menstruace.

U mužů bývá nejčastěji poškozená močová trubice, nadvarlata, rektum a konečník. Chlamýdie u mužů vyvolávají uretritidy. Inkubační doba je v těchto případech 10 – 20 dní, po nichž se objevuje pálení v močové trubici a hnisavý, občas nažloutlý výtok různé síly a intenzity (od jedné kapky, přes zvlhnutí až po silný výtok). Klinický obraz se podobá lehčímu průběhu kapavky.

Třetí forma pohlavní nemoci, nejméně častá, napadá oči, kde se infekce rozvíjí jako zánět spojivek, který v případě neléčení může vést až k oslepnutí.

29600595ad_10061607_o2.jpg

Léčba

Chlamýdie léčí venerolog, gynekolog nebo urolog. Onemocnění se léčí antibioticky nebo pomocí chemoterapeutik se specifickým (obvykle zvýšeným) dávkováním nejčastěji azithromycinem nebo některým z tetracyklinů.

Medikamenty se mohou podat jednorázově v jedné dávce, častější se však přistupuje k léčbě po dobu jednoho až dvou týdnů.  Prevencí rozumíme dodržování pravidel bezpečného sexu a snížení počtu sexuálních partnerů.  U pacientů s prokázanou pohlavní infekcí je důležitá současná terapie všech sexuálních partnerů (i přes absenci příznaků). Charakteristikou pro tuto nemoc je recidiva.

Příští díl ponese název: Inguinální granulom

Výsledek obrázku pro gynekolog

Primární zdroj: www.pohlavni-nemoci-a-jejich-priznaky.cz