Pohlavní nemoc kapavka: příznaky a formy

Každý ví, že kapavka existuje, ale možná už moc lidí netuší, jak zákeřná kapavka dokáže být. A to je tu s námi několik desítek staletí. O kapavce se mluví již v záznamech biblické Gomory. Svůj název dostala odvozením od latinských slov „semeno“ a „kapat“, jelikož byla dříve mylně považována za klasický výron semene. A i přes stáří této nemoci s ní neustále bojujeme i dnes. Ročně se touto kapavkou nakazí přes 100 milionů lidí na celém světě. O to lepší je vědět, jaké má kapavka příznaky.

Co to je kapavka a jaké jsou druhy

Kapavku způsobuje bakterie Neisseria gonorrhoea - jinak zvaná také gonokok. Je vůbec nejčastější chorobou přenášenou pohlavním stykem. Nákaza postihuje především mladé lidi ve věku 15 až 29 let. Je to dáno i tím, že mají většinou pestřejší sexuální život než lidé mimo uvedenou věkovou hranici. Inkubační doba je různá u obou pohlaví, u žen je kolem 4 až 7 dnů. U mužů je pak kratší, a to 2 až 5 dnů od nakažení. Jedná se o lokální onemocnění, které se projevuje akutním zánětem a výtoky. Náchylnější k nákaze bývají spíše ženy.

Kapavka může napadnout výstelku močopohlavního ústrojí, sliznici nosohltanu a sliznici konečníku. První varianta platí při provozování klasického sexu, druhá při orálním sexu a třetí u análního sexu.

Gonorrhea strains have evolved to resist antibiotics, making it harder to prevent the spread of the disease.

Co kapavka způsobuje

Rektální kapavka způsobuje záněty konečníku, projevuje se bolestivým vylučováním stolice a výtokem. Dalším druhem je faryngeální kapavka, tedy hltanová. Příznaky kapavky se u tohoto druhu objevují jen málokdy. Pokud jsou nějaké, jedná se o bolest v krku, která se těžko identifikuje jako příznak kapavky a ne například angíny. Velmi známým druhem je i konjunktivitida, projevuje se jako zánět spojivek. K tomuto dochází v případě, kdy se nakazí při porodu dítě od matky. Dnes se proto již preventivně novorozencům podávají kapky proti této infekci a nejedná se u nás o nějaké zvláštní nebezpečí.

Zvláštním a neobvyklým druhem je dieseminovaná kapavka, která se objevuje u maximálně 3 procent populace. Zákeřnost tohoto druhu tkví v tom, že napadá i jiné orgány, než přes které došlo k nákaze. Nejčastěji kůži a klouby. Projevy jsou bolestivost při pohybu a v místech, kde se postižené klouby nachází, se objeví zarudnutí kůže s červenými skvrnami. To vše je doprovázeno zvýšenou teplotou.

V poslední době se mluví i o jisté mutaci kapavky. Jelikož je naše populace čím dál odolnější na základě nadužívání antibiotik, tak už mnohé léky prostě proti kapavce nezabírají. Nový zmutovaný druh kapavky ohlásili země jako Austrálie, Japonsko, Británie, Francie, Švédsko. Jedná se tedy o celosvětový problém. Při léčbě se doporučuje užívání více druhů antibiotik najednou, dokud vědci nezjistí, jak na nový kmen zaútočit.

Výsledek obrázku pro kapavka výtok

ZDROJ

Kapavka: příznaky u žen

Při nákaze způsobuje kapavka zánět děložního dna a močové trubice, varovným signálem je tedy pálení při močení, výtok, případně krvácení mimo periodu, hnis a zarudnutí. Někdy kapavka postihne i žlázky na malých pyscích a na ústí močové trubice. V takovém případě se může vytvořit absces, který se projeví silnou bolestí při chůzi či sezení. Pozor - skoro u poloviny nakažených žen se příznaky nemusí projevit, nebo se projeví velmi slabě.

Kapavka: příznaky u mužů

Prvním příznakem je například časté močení, pálení při močení, zarudnutí okolo ústí močové trubice a žlutavý výtok. Pokud nedojde k léčbě, infekce se přesouvá hlouběji do těla a dochází k zánětu semenných váčků, nadvarlat a prostaty. Pak nastávají bolesti břicha při močení, bolestivý výron semene v noci, horečky, pocity na zvracení. I u mužů se příznaky kapavky nemusí vůbec projevit, jde ale asi jen o 10 procent nakažených.

Jak se diagnostikuje kapavka

Existují 3 hlavní způsoby, jak lze zjistit, zda máte tuto chorobu. Vždy se diagnostika odvíjí od výtěru nebo vzorku výtoku.

První způsob se nazývá barvicí test. Používá se k němu vzorek výtoku, který se v laboratoři obarví, a pak se pod mikroskopem zkoumá přítomnost kapavky. Bohužel tento test není zcela spolehlivý. U skoro poloviny nakažených žen vyšel negativně. Proto tato metoda není zrovna nejpoužívanější. Ale u mužů vychází vcelku s jistotou.

Jistější metodou, jak zjistit výskyt kapavky, jsou testy, které se provádí ze vzorku moči. V laboratoři se pak zkoumá výskyt genu kapavky. Tento test je mnohem přesnější, a tím pádem i rozšířenější.

Poslední variantou jsou tzv. kultivační testy. Dělají se ze vzorku výtoku, který se vloží do nádoby a dva dny se nechá v klidu rozvíjet. Pokud v něm bakterie kapavky jsou, začnou dále růst a objeví se ve vzorku. Tento test je tedy založený na růstu bakterií a je velmi přesný.

Kapavka je jedna z nemocí, jejíž léčení je korigováno zákonem, je povinné. Takže pokud máte příznaky, a doktor zjistí, že jste se nakazili kapavkou, jednoduše musíte podstoupit léčbu. Při neuposlechnutí vám totiž hrozí i trestní stíhání.

Výsledek obrázku pro penicilin

ZDROJ

Léčba kapavky

Kapavka se zpravidla léčí pomocí antibiotik. Dříve se pacientům podával hlavně penicilin. Kvůli zvýšení odolnosti kapavky proti některým antibiotikům se dnes ordinují silnější druhy. V dnešní době je kapavka častokrát spojena s výskytem chlamydií, proto se podávají širokospektrální antibiotika, která zahubí obě dvě nemoci najednou.

Pacient, který se léčí s kapavkou pak musí docházet po určenou dobu na pravidelné testy, aby se s jistotou vyloučil výskyt nemoci, a tudíž se nešířila dál. S léčbou se pojí i přísný sexuální půst, který trvá až do úplného vyléčení. Také se doporučuje sepsat si seznam posledních sexuálních partnerů, oznámit jim, že jste se nakazili, a poslat je na testy. Zamezí se tak případnému dalšímu šíření kapavky.

Příští díl ponese název: Moluska

Primární zdroj: www.pohlavni-nemoci-a-jejich-priznaky.cz